Beam Privacy Policy

ThIS PRIVACY POLiCY IS current as of 1 December 2018

1.    Introduction

Beam respects your privacy and is committed to protecting your Personal Data.

This privacy notice will inform you about how we collect, use, disclose, process,  manage and transfer your Personal Data when you use our website and/or mobile app (regardless of where you visit it from), provide us with Personal Data, sending us an e-mail to an email address provided on our web site or sign up with us as a customer, supplier, contractor, applicant for a role as a member of our team with us, or as a Charger.  It tells you also about your privacy rights.

The Glossary below sets out the meaning of some of the defined terms used in this privacy notice.

It needs to be read together with any other privacy notice or fair processing notice that we may provide on specific occasions and our Cookie Policy so that you are fully aware of how and why we are using your Personal Data. This privacy notice supplements those other notices and policies but it is not intended to override them.

Our website and app may include links to websites, plug-ins and applications of others. Clicking on those links or enabling those connections may allow Third Parties to collect or share your Personal Data or data about you. We do not control them and are not responsible for their activities as, when you leave our website, their own privacy policies will apply.

2. Who we are

Beam is made up of different legal entities, details of which can be found at www.ridebeam.com. This privacy notice is issued on behalf of the Beam Group so when we mention "Beam", "we", "us" or "our" in this privacy notice, we are referring to the relevant company in the Beam Group responsible for processing your Personal Data. Beam Mobility Holdings Pte Ltd is in all cases the controller and responsible for this website and our app.

3. Who manages privacy at Beam – our Data Protection Officer

We have a Data Protection Officer (“DPO”) who is responsible for overseeing privacy at Beam. If you have any questions, comments or suggestions about how we collect, use or disclose your Personal Data or this privacy notice or would like to exercise your rights relating to your Personal Data which we retain, please contact our DPO using the details set out below.

Full name of legal entity: Beam Mobility Holdings Pte Ltd

Title of DPO: General Counsel

Email address: dpo@ridebeam.com

Postal address: 15 Beach Road #02-01, Singapore, 189677

You have the right to make a complaint at any time to the Personal Data Protection Commission in Singapore at www.pdpc.gov.sg or other relevant privacy regulator (as set out in the Other Jurisdictions section below).  We would however appreciate the chance to deal with your concerns before you approach a privacy regulator so we encourage you to contact us first.

4. Changes to the privacy notice and your duty to inform us of changes

This version of our privacy notice was last updated on 1 December 2018. This privacy notice may be modified from time to time. All communications, transactions and dealings with us shall be subject to the latest version of this policy in force at the time.

5. Changes to your Personal Data

It is important that the Personal Data we hold about you is accurate, current, up-to-date and not misleading. Please keep us informed if your Personal Data changes during your relationship with us. Any submission of false or incorrect information may result in our failure to deliver the products and services you seek. You can access, update and correct your Personal Data anytime by accessing your account registered with us through the web site or mobile app. If you do not have an account with us, you can do so by contacting us (please see the “Who manages privacy at Beam” section above).

6. What Personal Data do we collect and how do we collect it

We may collect, use, store, process and transfer different kinds of Personal Data about you as follows:

Types and examples of your Personal Data

How we collect your Personal Data

- Direct interactions

o You may give us your Personal Data by filling and submitting forms, or by corresponding with us via telephone, letter, email, face-to-face meeting etc. This includes Personal Data you provide when you sign up to use our products or services or an account with us, or as a Charger or supplier, or you apply to us for a role as a member of our team or when you create an account with us including on our website or app.

- Automated technologies or interactions

o As you interact with our website or app, we may automatically collect Technical Data about your equipment, browsing actions and patterns. We collect this Personal Data by using cookies, server logs and other similar technologies. Please see the Cookie section below for further details.

- Third parties or publicly available sources

o We may receive Personal Data about you from various third parties and public sources as set out below:

• Identity and Profile Data, Contact Data and Technical Data from the following parties:

(a) analytics providers such as Google;

(b) company websites;

(c) any person and publicly available sources with professional relevance in order to conduct eligibility assessments or reference checking on applicants for a role with us or as a supplier to or Charger for us such as from references that you have provided or where you may be recommended by a friend, former employer, former colleague or present employer or a names referred on your application form or CV;

(d) advertising and social networks such as Facebook, Twitter and LinkedIn; and

(e) search information providers such as Google.

• Contact, Financial and Transaction Data from providers of technical, payment and delivery services such as Adyen and insurance companies, professional services providers, cloud service providers and telecommunication providers.

• Identity and Contact Data from data brokers or aggregators.

- Identity and Profile Data

o Name, date of birth, gender, username, password, location, any survey or feedback responses received from you

o   If you are a Charger, or supplier, we may also collect national registration identity card, foreign identification number, passport details or work permit details. 

o    If you are an applicant for a role with our team with us depending on the nature of the role being considered we may also collect details about your race or ethnicity, referees, career aspirations, curriculum vitae, work history, educational records and training,  work performance, links to your professional profiles available in the public domains, your health (including details of any sick leave taken during your previous roles and any disability), details of any offences you have committed or are alleged to have committed, whether you are a member of any professional or trade associations or details required to monitor our compliance with equal opportunity policies

- Contact Data

o Mailing or billing address, email address and telephone numbers

- Financial and Transaction Data

o Encrypted credit card detail and bank account details, payments to and from you, your orders of products/services from us

- Technical Data

o Internet Protocol (IP) address, login data, your browser/device details and your time zone and location

- Usage Data

o Details of your use of our website and app, and your use of our services including your location as you use our services or perform your services as a Charger or supplier to us or process your application for a role as a member of our team with us.

- Marketing Data

o Your preferences in receiving marketing from us and third parties and your communication preferences

- Aggregated Data

o We also collect, use and share aggregated data such as statistical or demographic data derived from your Personal Data (although this is not Personal Data if it does not directly or indirectly reveal your identity.) If we combine or connect Aggregated Data with your Personal Data so that it can directly or indirectly identify you, we treat the combined data as Personal Data.

- Special categories of Personal Data

o We do not collect any Special Categories of Personal Data about you (this includes details about your race or ethnicity, religious or philosophical beliefs, sex life, sexual orientation, political opinions, trade union membership, information about your health and genetic and biometric data).

7. If you do not provide us with your Personal Data

Where we need to collect Personal Data by law or under the terms of any contract we have with you and where you do not provide that Personal Data when requested, this may:-

(a) result in us not being able to perform the contract we have or are trying to enter into with you (for example, to provide you with products or services requested or to pay you if you are a supplier or Charger).

(b) result in us not being able to update you on our latest products, services and/or launches;

(c) result in your inability to enter or participate in the activities organised by us.

In this case, we may have to cancel the product, service, supply, orders, accounts or transactions you have with us but we will inform you if this is the case at the time.

8. How we use your Personal Data and why

Generally we do not rely on obtaining your consent as our legal basis for processing your Personal Data (except for sending third party direct marketing communications to you via email or text message or, when required to by law, to transfer your data internationally). You have the right to withdraw consent to our or third party direct marketing at any time by contacting dpo@ridebeam.com.

Below we set out the ways we plan to use your Personal Data and the legal bases that we rely on to do so or where we have identified our Legitimate Interests in such processing.

We will only use your Personal Data for the purposes for which we collected it, unless we reasonably consider that we need to use it for another reason and that reason is compatible with the original purpose. Please contact dpo@ridebeam.com if you wish to get an explanation as to how the processing for the new purpose is compatible with the original purpose.  

If we need to use your Personal Data for an unrelated purpose, we will inform you and we will explain the legal basis which allows us to do so.  We may also process your Personal Data without your knowledge or consent in compliance with law where this is required or permitted by law.

Type of Personal Data

Our lawful basis for   processing including any legal basis relying on our Legitimate Interest to   process the Personal Data

To register you as a new customer, job applicant or a Charger or supplier, and provide account related services and support

(a) Identity and Profile
(b) Contact

(a) Performance of Contract with you
(b) Necessary for our Legitimate Interest (to assess your application for a role with us or as a Charger or supplier)

To manage our relationship with you which will include:

(a) Notifying you about changes to our terms and conditions, contracts or privacy policies, cookie policies or notices
(b) Asking you to leave a review or take a survey (c) Assessing your perfromance as a condidate for a role with us, or your application as a supplier or Charger

(a) Identity and Profile
(b) Contact
(c) Financial and Transactional
(d) Marketing

(a) Performance of Contract with you
(b) Necessary to comply with a legal obligation
(c) Necessary for our Legitimate Interest (to keep our records updated and to study how customers useour products/services or your suitability for a role with us or as a Charger for or supplier to us)

Toadminister and protect our business and our website or app (includingtroubleshooting, data analysis, testing, system maintenance, support, reportingand hosting of data)

Purpose/ Activity for collecting / using your Personal Data

(a) Identity and Profile
(b) Contact
(c) Technical

(a) Necessary for our Legitimate Interest (for  running our business, provision of administration and IT services, network  security, to prevent fraud or in the context of a business reorganisation or  group restructuring exercise or sale of us or any part of us to someone else  or to subcontract any of our services)
(b) Necessary to comply with a legal obligation

To deliver relevant website and app content and  advertisements to you and measure or understand the effectiveness of the  advertising we serve to you

(a) Identity and Profile
(b) Contact
(c) Usage
(d) Marketing
(e) Technical

Necessary for our Legitimate Interest (to study how customers use our services or how our suppliers, job applicants or Chargers provide their products/services, to develop them, to grow our businessand to inform our marketing strategy, to find suitable candidates for roles and to assess them)

To process your transactions and deliver goods or services including:

(a) managing payments, fees and charges
(b) collecting or recovering money owed to us
(c) providing you with customer support

(a) Identity and Profile
(b) Contact
(c) Financial and Transactional
(d)  Marketing

(a) Performance of Contract with you
(b) Necessary for our Legitimate Interest (to recover debts due to us)

To make suggestions and recommendations to you about  products or services that may be of interest to you or job vacancies and to assist you in finding a suitable role with us or to provide you with relevant news

(a) Identity and Profile
(b) Contact
(c) Technical
(d) Usage

Necessary for our Legitimate Interests (to develop our products/services and grow our business)

For all of the above, we may share your Personal Data with others as set out below for the purposes set out in the table above.

• Internal Third Parties as set out in the Glossary.

• External Third Parties as set out in the Glossary.

• Third parties to whom we may choose to sell, transfer, or merge parts of our business or our assets. Alternatively, we may seek to acquire other businesses or merge with them. If a change happens to our business, then the new owners may use your Personal Data in the same way as set out in this privacy notice.

• Any person to whom we are compelled or required to do so under law or in response to a competent or government agency or court order or where necessary to protect, defend or enforce the rights of the Beam Group.

We require all Third Parties to treat your Personal Data in accordance with the law.

We may use automated decision making, including profiling, in certain circumstances, such as when it is in our Legitimate Interest to do so, or where we have a right to do so because it is necessary for us to enter into, and perform, a contract with you. We use profiling to enable us to give you the best service across the Beam Group, including specific marketing which we believe you will be interested in.  You have the right not to be subject to a decision based solely on automated processing, including profiling, which has legal effects for you or affects you in any other significant way.  If you are seeking to exercise this right, please contact us at dpo@ridebeam.com.

If you are interviewed or submitted as a candidate for a role with us, then this may involve the processing of more detailed Personal Data including sensitive data such as health, race or ethnicity information that you or others provide about you. Such information may be required to perform or qualify for a certain function for which you want to apply based on applicable laws in the jurisdiction in which you are based, which may provide the legal basis to process these data. In cases where there is no legal basis, we will ask for your express consent orally, by email or by an online process for the specific activity we require consent for and record your response. Where consent is the lawful basis for our processing you have the right to withdraw your consent to this particular processing as set out in the 'Your privacy rights' section below.

9. Marketing and promotions from us or Third Parties

We may use your Identity and Profile, Contact, Technical, Marketing or Usage Data to form a view on what we think you may want or need, or what may be of interest to you or supplier or Charger services that may be needed. This is how we decide which products, services and offers may be relevant for you.

You will receive marketing communications from us if you have requested information from us or purchased products or services from us, signed us with us as a customer, supplier or Charger or if you provided us with your details when you entered a competition or registered for a promotion and, in each case, you have not opted out of receiving that marketing.

We will get your express opt-in consent before we share your Personal Data with any Third Party outside of the Beam group of companies for marketing purposes.

10. Opting out of marketing and promotions

At any time you can ask us or Third Parties to stop sending you marketing messages by following the opt-out links on any marketing message sent to you or by contacting dpo@ridebeam.com. Where you opt out of receiving these marketing messages, this will not apply to Personal Data provided to us as a result of a product/service purchase, warranty registration, product/service experience or other transactions.

11. Cookies

You can set your browser to refuse all or some browser cookies, or to alert you when websites set or access cookies. If you disable or refuse cookies, please note that some parts of our website may become inaccessible or not function properly. For more information about the cookies we use, please see our Cookie Policy which can be found on www.ridebeam.com.

12. International transfers

We share your Personal Data within the Beam Group. This may involve disclosing, transferring, storing, processing and/or dealing with your data outside of the country where it was collected.

Many of our external third parties are based outside of the country where your Personal Data was collected so their processing of your Personal Data will involve a transfer of data internationally or as set out in the Other Jurisdictions section below.

Whenever we transfer your Personal Data internationally we ensure a similar degree of protection is afforded to it as required under the law of the country which it was collected.

Please contact dpo@ridebeam.com if you want further information on the specific mechanism used by us when transferring your Personal Data out of the country where it was collected.

13. Data security

We have security measures aimed to prevent your Personal Data from being accidentally lost, used or accessed in an unauthorised way, altered or disclosed. We limit access to your Personal Data to those employees, agents, contractors and other Third Parties who have a business need to know where they are required to keep it confidential.

We have procedures to deal with any Personal Data breaches and will inform you and any applicable privacy regulator of a breach where we are legally required to do so.

14. How long we will retain your Personal Data

We will only retain your Personal Data for as long as necessary to fulfil the purposes we collected it for, including for the purposes of satisfying any legal, accounting, or reporting requirements.

To determine the appropriate retention period for Personal Data, we consider the amount, nature, and sensitivity of the Personal Data, the potential risk of harm from unauthorised use or disclosure of your Personal Data, the purposes for which we process your Personal Data and whether we can achieve those purposes through other means, and the applicable legal requirements.

By law we have to keep basic information about our customers and supplier (including Contact, Identity, Financial and Transaction Data) for a minimum period (generally up to six years) after they cease being customers or suppliers for tax purposes.

In some circumstances you can ask us to delete your data: see Request erasure below for further information.

15. Your privacy rights

Under certain circumstances, you have rights under applicable privacy laws in relation to your Personal Data.

Please contact dpo@ridebeam.com if you wish to exercise any of your privacy rights.

You will not have to pay a fee to access your Personal Data (or to exercise any of your other privacy rights) however we may charge a reasonable fee if your request is without a legal basis, repetitive or excessive. Alternatively, we may refuse to comply with your request in these circumstances.

We may need to request specific information from you to help us confirm your identity and ensure your right to access your Personal Data (or to exercise any of your other rights). This is a security measure to ensure that Personal Data is not disclosed to any person who has no right to receive it. We may also contact you to ask you for further information in relation to your request to speed up our response.

We try to respond to all legitimate requests within one month. Occasionally it may take us longer than a month if your request is particularly complex or you have made a number of requests. In this case, we will notify you and keep you updated. Your privacy rights include your right to be provided with clear, transparent and easily understandable information about how we use your information and your rights as below:

Request access to your Personal Data (commonly known as a "data subject access request"). This enables you to receive a copy of the Personal Data we hold about you and to check that we are lawfully processing it.

Request correction of the Personal Data that we hold about you. This enables you to have any incomplete or inaccurate data we hold about you corrected, though we may need to verify the accuracy of the new data you provide to us.

Request erasure of your Personal Data. This enables you to ask us to delete or remove Personal Data where there is no good reason for us continuing to process it. You also have the right to ask us to delete or remove your Personal Data where you have successfully exercised your right to object to processing (see below), where we may have processed your information unlawfully or where we are required to erase your Personal Data to comply with applicable law. Note, however, that we may not always be able to comply with your request of erasure for specific legal reasons which will be notified to you, if applicable, at the time of your request.

Object to processing of your Personal Data where we are relying on a Legitimate Interest (or those of a third party) and there is something about your particular situation which makes you want to object to processing on this ground as you feel it impacts on your fundamental rights and freedoms. You also have the right to object where we are processing your Personal Data for direct marketing purposes. In some cases, we may demonstrate that we have compelling legitimate grounds to process your information which override your rights and freedoms.

Request restriction of processing of your Personal Data. This enables you to ask us to suspend the processing of your Personal Data in the following scenarios: (a) if you want us to establish the data's accuracy; (b) where our use of the data is unlawful but you do not want us to erase it; (c) where you need us to hold the data even if we no longer require it as you need it to establish, exercise or defend legal claims; or (d) you have objected to our use of your data but we need to verify whether we have overriding legitimate grounds to use it.

Request the transfer of your Personal Data to you or to a third party. We will provide to you, or a third party you have chosen, your Personal Data in a structured, commonly used, machine-readable format. Note that this right only applies to automated information which you initially provided consent for us to use or where we used the information to perform a contract with you.

Withdraw consent at any time where we are relying on consent to process your Personal Data. However, this will not affect the lawfulness of any processing carried out before you withdraw your consent. If you withdraw your consent, we may not be able to provide certain products or services to you. We will advise you if this is the case at the time you withdraw your consent.

16. Glossary

Legitimate Interest means the interest of our business in conducting and managing our business to enable us to give you the best service/product and the best and most secure experience. We make sure we consider and balance any potential impact on you (both positive and negative) and your rights before we process your Personal Data for our legitimate interests. We do not use your Personal Data for activities where our interests are overridden by the impact on you (unless we have your consent or are otherwise required or permitted to by law). Please contact dpo@ridebeam.com if you want further information about how we assess our Legitimate Interests against any potential impact on you in respect of specific activities.

Performance of Contract means processing your data where it is necessary for the performance of a contract to which you are a party or to take steps at your request before entering into such a contract.

Personal Data means any information about an individual from which that person can be identified. It does not include data where the identity has been removed (anonymous data).

Internal Third Parties

Other companies in the Beam Group as set out on www.ridebeam.com.

External Third Parties

Service providers acting as processors (who may be based in the countries in which we operate as set out on www.ridebeam.com, or in the Other Jurisdictions section below, or in other countries) who provide IT and system administration services.

Professional advisers acting as processors or joint controllers including lawyers, bankers, auditors, consultants, accountants, insurers, reference checkers or other financial or professional advisers (who may be based in the countries in which we operate as set out on www.ridebeam.com, or in the Other Jurisdictions section below, or in other countries) who provide consultancy, banking, legal, insurance, payroll or accounting or recruitment and reference checking services.

Third party logistic service providers with whom we share address and contact number for the purposes of facilitating the delivery of products purchased and/or services provided.

Business partners and online affiliates that provide related services or products in connection with our business, including but not limited to the payment services, data storage, marketing, operations and customer service.

Any statutory authorities and industry regulators.

Our sub-contractors or third party service or product providers as we determine to be necessary or appropriate.

Any person to whom it is necessary to fulfil the above referenced purposes.

17. Other Jurisdictions

If our website or app is used by an individual in any country listed below, the below terms will apply as relevant.

Australia

For the purposes of this privacy notice, “Personal Data” will be deemed to have the meaning given to the term “personal information” under the Privacy Act 1988 (Cth) of Australia (currently this is defined to mean any information or an opinion about an identified individual, or an individual who is reasonably identifiable, whether or not the information or opinion is true, or opinion is recorded in a material form).

Except to the extent liability cannot be excluded by applicable law, we exclude all liability for any unauthorised access to, disclosure of, misuse of or loss or corruption of your Personal Data.  Nothing in this Privacy Policy restricts, excludes or modifies or purports to restrict, exclude or modify any statutory consumer rights under any applicable law including the Competition and Consumer Act 2010 (Cth) of Australia.  

If you are in Australia, you may submit a complaint relating to your Personal Data or privacy rights to our Data Protection Officer who will respond to you within 30 days. If we have not responded to you within that time frame or you are not happy with our response, you may submit a complaint to the Office of the Australian Information Commissioner at https://www.oaic.gov.au/.

Malaysia

For the purposes of this privacy notice, “Personal Data” will be deemed to have the meaning given to the term “personal data” under the Personal Data Protection Act 2010 (PDPA) of Malaysia (currently this is defined to mean any information in our possession or control that relates directly or indirectly to an individual to the extent that the individual can be identified or are identifiable from that and other information in our possession, including any sensitive personal data as defined under the PDPA, which includes but is not limited to, information pertaining to the physical or mental health or condition of a data subject and religious beliefs). This privacy notice is provided in both English and Bahasa Malaysia (see below). In case of any inconsistencies between these two, the English version shall prevail.

New Zealand

For the purposes of this privacy notice, “Personal Data” will be deemed to have the meaning given to the term “personal information” under New Zealand’s Privacy Act 1993 (currently this is defined to mean information about an identifiable individual).

Except to the extent liability cannot be excluded by applicable law, we exclude all liability for any unauthorised access to, disclosure of, misuse of or loss or corruption of your Personal Data.  Nothing in this Privacy Policy restricts, excludes or modifies or purports to restrict, exclude or modify any statutory consumer rights under any applicable law including New Zealand’s Consumer Guarantees Act 1993.  

If you are in New Zealand, you may submit a complaint relating to your Personal Data or privacy rights to our Data Protection Officer who will respond to you within 20 working days. If we have not responded to you within that time frame or you are not happy with our response, you may submit a complaint to the Office of the Privacy Commissioner at https://www.privacy.org.nz/.

NOTIS PRIVASI BEAM BERTARIKH 29 NOVEMBER 2018

  1. Pengenalan

Beam menghormati privasi anda dan berkomited untuk melindungi Data Peribadi anda.

Notis privasi ini akan maklumkan anda tentang cara-cara kami mengumpul, mengguna, mendedah, memproses, mengurus dan memindah Data Peribadi anda apabila anda menggunakan laman web dan/atau aplikasi telefon kami (tanpa mengendahkan dari mana anda melayari), memberikan kami Data Peribadi, menghantar e-mel kepada kami kepada alamat e-mel yang disediakan di laman web kami atau berdaftar dengan kami sebagai seorang pelanggan, pembekal, kontraktor, pemohon untuk menyertai kumpulan kami, atau sebagai seorang Charger. Notis ini juga menjelaskan tentang hak-hak privasi anda.

Senarai Istilah di bawah menjelaskan maksud sesetengah terma yang dipakai di dalam notis privasi ini.

Notis ini perlu dibaca bersama-sama dengan mana-mana notis privasi lain atau notis pemprosesan adil yang mungkin kami berikan pada masa-masa khusus dan Polisi Cookie kami supaya anda mengetahui cara-cara dan sebab kami menggunakan Data Peribadi anda. Notis privasi ini wujud selari dengan mana-mana notis-notis dan polisi-polisi berkenaan tetapi tidak bertujuan untuk mengatasi mereka.

Laman web dan aplikasi kami mungkin termasuk pautan-pautan luar kepada laman web lain, palam-palam (plug-in) dan aplikasi-aplikasi yang lain. Pihak-pihak Ketiga mungkin dibenarkan untuk mengumpul atau mengkongsi Data Peribadi anda atau maklumat mengenai anda sekiranya anda klik pautan-pautan tersebut ataupun membolehkan sambungan-sambungan tersebut. Kami tidak mengawal mereka dan tidak bertanggungjawab atas aktiviti-aktiviti mereka kerana, apabila anda meninggalkan laman web kami, polisi-polisi privasi tersendiri mereka akan digunapakai.

  1. Siapakah kami

Beam terdiri daripada entiti undang-undang yang berlainan, butiran berkenaan boleh didapati di www.ridebeam.com. Notis Privasi ini dikeluarkan bagi pihak Beam Group, apabila istilah "Beam" atau "kami" digunakan di dalam notis privasi ini, kami merujuk kepada syarikat berkenaan di dalam Beam Group yang bertanggungjawab untuk memproses Data Peribadi anda. Beam Mobility Holdings Pte Ltd adalah pengawal dan bertanggungjawab untuk laman web ini dan aplikasi kami dalam semua perkara.

  1. Siapakah yang menguruskan privasi di Beam – Pegawai Perlindungan Data kami

Kami mempunyai seorang Pegawai Perlindungan Data (“PPD”) yang bertanggungjawab untuk mengawasi privasi di Beam. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, komen atau cadangan tentang cara kami mengumpul, mengguna atau mendedah Data Peribadi anda atau tentang notis privasi ini atau anda ingin melaksanakan hak-hak anda mengenai Data Peribadi yang kami menyimpan, sila menghubungi PPD kami melalui butiran di bawah.

Nama penuh entiti undang-undang: Beam Mobility Holdings Pte Ltd

Jawatan PPD: General Counsel

E-mel: dpo@ridebeam.com

Alamat: 15 Beach Road #02-01, Singapore, 189677

Anda mempunyai hak untuk membuat aduan pada bila-bila masa kepada Suruhanjaya Perlindungan Data Peribadi di Singapura melalui www.pdpc.gov.sg atau pengatur privasi yang lain (seperti dinyatakan dalam bahagian Bidang Kuasa Lain di bawah). Namun sedemikian, kami menghargai peluang untuk berurus dengan kebimbangan anda sebelum anda menghubungi satu pengatur privasi dan disebabkan itu, kami menggalakkan anda untuk menghubungi kami terlebih dahulu.

  1. Perubahan pada notis privasi dan tanggungjawab anda untuk memaklumkan kepada kami tentang perubahan tersebut

Versi notis privasi ini terakhir dikemaskini pada 29 November 2018. Notis privasi ini mungkin dikemaskini dari semasa ke semasa. Segala komunikasi, transaksi dan urusan dengan kami hendaklah tertakluk kepada versi polisi terkini yang berkuatkuasa pada masa itu.

  1. Perubahan kepada Data Peribadi anda

Ia adalah penting bahawa Data Peribadi anda yang kami memperolehi adalah tepat, semasa, terkini dan tidak mengelirukan. Sila maklumkan kami sekiranya terdapat perubahan kepada Data Peribadi anda sepanjang masa dengan kami. Sebarang penyerahan maklumat palsu atau yang tidak benar mungkin menyebabkan ketidakupayaan kami untuk menyampaikan produk dan perkhidmatan yang anda ingin mendapatkan. Anda boleh mengakses, mengemaskini dan membetulkan Data Peribadi anda dengan mengakses akaun yang didaftarkan dengan kami melalui laman web atau aplikasi telefon. Sekiranya anda tidak mempunyai akaun dengan kami, anda boleh membuat sedemikian dengan menghubungi kami (sila lihat bahagian “Siapakah yang menguruskan privasi di Beam” di atas).

  1. Apakah Data Peribadi yang kami kumpul dan bagaimana kami mengumpulkannya

Kami boleh mengumpul, mengguna, menyimpan dan memproses, dan memindahkan pelbagai jenis Data Peribadi tentang anda seperti berikut:

Jenis dan contoh Data Peribadi anda

Bagaimana kami mengumpul Data Peribadi anda

Data Identiti dan Profil Nama, tarikh lahir, jantina, nama pengguna, kata laluan, lokasi, mana – mana kaji selidik atau maklum balas yang diterima daripada anda.Sekiranya anda adalah seorang Charger atau pembekal, kami juga boleh mengumpul informasi nombor kad pengenalan pendaftaran nasional, nombor pengenalan asing, maklumat passport atau maklumat permit kerja.Sekiranya anda adalah seorang pemohon untuk menyertai kumpulan kami, maka terpulang kepada jawatan yang sedang dipertimbangkan, kami juga boleh mengumpul butir-butiran mengenai bangsa atau etnik anda, perujuk-perujuk, aspirasi kerjaya, curriculum vitae, rekod pekerjaan, rekod pendidikan dan perlatihan, prestasi kerja, pautan-pautan kepada profil profesional anda yang boleh didapati di domain-domain awam, rekod kesihatan anda (termasuk butir-butiran cuti sakit yang diambil dan juga sebarang kecacatan), butir-butiran kesalahan yang dilakukan atau dituduh dilakukan oleh anda, sama ada anda adalah seorang ahli persatuan profesional atau persatuan perdagangan, atau butir-butiran yang diperlukan untuk mengawasi pematuhan dengan polisi peluang setara.Data PerhubunganAlamat mel atau alamat billing, alamat emel dan nombor – nombor telefon.Data Kewangan dan TransaksiMaklumat kad kredit dan maklumat bank akaun yang sulit, pembayaran kepada dan daripada anda, pesanan produk/servis anda daripada kamiData TeknikalAlamat Protokol Internet (IP), data log masuk, maklumat pelayaran/peranti anda dan zon masa anda  dan lokasiData PenggunaanMaklumat anda mengenai penggunaan laman sesawang kami dan aplikasi, dan penggunaan servis kami oleh anda termasuk lokasi anda ketika anda menggunakan servis kami atau melaksanakan servis kami sebagai Charger atau pembekal kepada kami atau untuk memproses aplikasi anda untuk menyertai kumpulan kami.Data PemasaranPilihan anda dalam menerima pemasaran daripada kami dan pihak ketiga dan pilihan komunikasi andaData Agregat

Kami juga mengumpul, menggunakan dan berkongsi data agregat seperti statistikal atau data demografik yang diperolehi daripada Data Peribadi anda (walaupun ini bukan merupakan Data Peribadi sekiranya ia tidak secara langsung atau tidak langsung mendedahkan identiti anda.) Sekiranya kami menggabungkan atau menyambungkan Data Agregat dengan Data Peribadi anda agar ia dapat secara langsung atau tidak langsung mengenal pasti anda, kami melayan data gabungan sebagai Data Peribadi.

Kategori-Kategori Khas Data PeribadiKami tidak mengumpul sebarang Data Peribadi Kategori-Kategori Khas tentang anda (ini termasuk butiran tentang bangsa atau etnik anda, kepercayaan agama atau falsafah, kehidupan seks, orientasi seksual, pendapat politik, keahlian kesatuan sekerja, informasi tentang kesihatan anda dan data genetik dan biometrik).Interaksi LangsungAnda boleh memberi kami Data Peribadi anda dengan memfailkan dan menghantar borang – borang atau dengan menghubungi kami melalui telefon, surat, emel, mesyuarat bersemuka dll. Ini merangkumi Data Peribadi yang anda berikan semasa anda mendaftar untuk menggunakan produk atau servis atau sebuah akaun dengan kami, atau sebagai seorang Charger atau pembekal, atau sekiranya anda memohon untuk menyertai kumpulan kami, atau semasa anda membuat suatu akaun dengan kami termasuk di laman web atau aplikasi kami.Teknologi Automatik atau interaksiApabila anda berinteraksi dengan laman web atau aplikasi, kami boleh mengumpul Data Teknikal mengenai peralatan, tindakan-tindakan melayari dan corak anda secara automatik. Kami mengumpul Data Peribadi ini dengan menggunakan cookie (cookie), server log dan lain-lain teknologi yang sama. Sila lihat bahagian cookie di bawah untuk maklumat lanjut.Pihak ketiga atau sumber yang boleh didapati secara terbukaKami boleh menerima Data Peribadi mengenai anda daripada pelbagai pihak ketiga dan sumber umum seperti yang dinyatakan di bawah:Data Identiti dan Profil, Data Perhubungan, dan Data Teknikal daripada parti-parti berikut:pembekal analitik seperti Google;laman-laman sesawang syarikat-syarikat;Sesiapa individu dan sebarang sumber-sumber dengan kaitan profesional yang boleh didapati secara awam untuk melakukan penilaian kelayakan atau untuk semakan rujukan atas pemohon-pemohon ~ atau sebagai pembekal atau sebagai Charger untuk kami, seperti rujukan-rujukan yang anda telah membekalkan atau anda dicadangkan oleh seorang kawan, bekas majikan, bekas rakan sekerja, majikan semasa, atau nama-nama perujuk di dalam boring aplikasi atau CV anda.pengiklanan dan rangkaian sosial seperti Facebook, Twitter dan LinkedIn; danpembekal maklumat pencarian seperti GoogleData Perhubungan, Kewangan dan Transaksi daripada pembekal teknikal, servis pembayaran dan penghantaran seperti Adyen dan syarikat-syarikat insurans, pembekal servis professional, pembekal servis cloud dan pembekal telekomunikasi.Data Identiti dan Perhubungan daripada  broker-broker dan agregat-agregat data.

7.Sekiranya anda tidak memberi Data Peribadi kepada kami

Di mana kami perlu mengumpul Data Peribadi mengikut undang-undang atau di bawah syarat-syarat kontrak  yang kami sedia ada dengan anda dan di mana anda tidak memberikan Data Peribadi apabila diminta, ini boleh : -

  1. menyebabkan ketidakupayaan kami untuk melaksanakan kontrak yang kami sedia ada dengan anda atau kontrak yang kita sedang cuba masuk dengan anda (sebagai contoh, untuk memberi anda produk atau perkhidmatan yang diminta atau untuk membayar anda sekiranya anda adalah pembekal atau Charger).
  2. menyebabkan ketidakupayaan kami untuk maklumkan anda mengenai produk, perkhidmatan dan/atau pelancaran kami yang terkini;
  3. menyebabkan ketidakupayaan anda untuk memasuki atau mengambil bahagian dalam aktiviti-aktiviti yang dianjurkan oleh kami.

Dalam kes ini, kami mungkin perlu membatalkan produk, perkhidmatan, pembekalan, pesanan, akaun atau transaksi anda dengan kami, namun kami akan maklumkan anda pada masa tersebut sekiranya tindakan sedemikian diambilkan.

8.Cara-cara dan sebab kami menggunakan Data Peribadi anda

Secara umumnya, kami tidak bergantung kepada persetujuan anda sebagai dasar undang-undang untuk memproses Data Peribadi anda (kecuali untuk menamatkan komunikasi pemasaran langsung pihak ketiga kepada anda melalui emel atau mesej teks atau, apabila diperlukan untuk berbuat demikian di sisi undang-undang, untuk memindahkan data anda secara antarabangsa). Anda berhak pada bila-bila masa untuk menarik balik persetujuan anda yang diberikan kepada pemasaran langsung kami atau pihak ketiga dengan menghubungi kami di dpo@ridebeam.com.

Cara-cara kami berancang untuk menggunakan Data Peribadi anda serta dasar undang-undang yang kami bergantung untuk berbuat demikian atau di mana kami telah mengenal pasti bahawa kami mempunyai Kepentingan Sah dalam pemprosesan demikian adalah dinyatakan di bawah.

Kami hanya akan menggunakan Data Peribadi anda untuk tujuan-tujuan kami mengumpulnya, kecuali kami dengan munasabahnya menganggap bahawa kami perlu menggunakannya bagi alasan yang lain dan alasan tersebut adalah serasi dengan tujuan asal. Sila hubungi dop@ridebeam.com sekiranya anda ingin mendapatkan penjelasan atas bagaimana pemprosesan data sehubungan dengan tujuan baharu adalah serasi dengan tujuan asal.

Sekiranya kami perlu menggunakan Data Peribadi anda untuk tujuan yang tidak berkaitan, kami akan maklumkan anda dan akan menerangkan dasar undang-undang yang membenarkan kami berbuat demikian. Kami juga boleh memproses Data Peribadi anda tanpa pengetahuan atau persetujuan anda dalam pematuhan prroses undang-undang di mana pemprosesan tersebut adalah dikehendaki atau dibenarkan di bawah undang-undang.

Sebab/aktiviti untuk mengumpul/menguna Data Peribadi kamu

Jenis Data Peribadi

Asas kami yang sah untuk pemprosesan termasuk apa-apa asas sah yang bergantung pada Kepentingan Sah kami untuk memproses Data Peribadi

Untuk mendaftar anda sebagai pelanggan baru, pemohon, ataupun Charger ataupun pembekal dan menyediakan perkhidmatan dan bantuan untuk akaun.

Identiti dan Profil Maklumat hubunganPelaksanaan kontrak dengan anda Diperlukan untuk Kepentingan Sah kami (untuk penilaian aplikasi anda untuk menyertai kami sebagai Charger atau pembekal)

Untuk memproseskan transaksi dan menyampaikan barangan dan perkhidmatan termasuk:

Menguruskan pembayaran, yuran dan caj Mengumpul atau memulih kembali wang yang terhutang kepada kami Menyediakan anda dengan bantuan pelanggan Identiti dan Profil Maklumat hubunganKewangan dan Transaksi PemasaranPelaksanaan kontrak dengan anda Diperlukan untuk Kepentingan Sah kami (untuk memulih kembali hutang yang terhutang kepada kami)

Untuk menguruskan hubungan kami dengan anda yang akan termasuk:

Maklumkan anda tentang perubahan kepada terma dan syarat, kontrak atau dasar privasi, dasar cookie atau notis-notis Meminta anda untuk meninggalkan ulasan atau kaji selidik. Untuk tujuan penilaian prestasi anda sebagai calon untuk sesuatu jawatan dengan kami, atau aplikasi anda sebagai seorang pembekal atau ChargerIdentiti dan Profil Maklumat hubunganKewangan dan Transaksi PemasaranPelaksanaan kontrak dengan andaDiperlukan untuk mematuhi obligasi di sisi undang-undang.Diperlukan untuk Kepentingan Sah kami (untuk menyimpan rekod-rekod dikemaskini dengan mengkaji cara pelanggan menggunakan produk/perkhidmatan kami atau kesesuaian anda untuk sesuatu jawatan dengan kami, atau sebagai seorang Charger atau pembekal untuk kami.

Untuk mentadbir dan melindungi perniagaan dan laman web atau applikasi kami (termasuk penyelesaian masalah, analisa data, ujian, system penyelenggaraan, sokongan, pelaporan dan data hosting)

Identiti dan ProfilMaklumat hubunganTeknikal Diperlukan untuk Kepentingan Sah kami (untuk menjalankan perniagaan, peruntukan pentadbiran dan servis IT, sekuriti rangkaian, untuk menghalang penipuan atau dalam konteks pengorganisasian perniagaan atau penyususan semula kumpulan atau jualan kami atau mana-mana bahagian kami kepada orang lain atau subkontrak mana-mana perkhidmatan kami)Diperlukan untuk mematuhi obligasi di sisi undang-undang.

Untuk menyampaikan kepada anda laman web yang berkaitan, kandungan aplikasi, dan iklan,  dan untuk mengukur atau memahami keberkesanan pengiklanan yang kami sediakan untuk anda.

Identiti dan ProfilMaklumat hubunganPenggunaanPemasaranTeknikal

Diperlukan untuk Kepentingan Sah kami (untuk mengkaji bagaimana pelanggan-pelanggan menggunakan perkhidmatan atau cara-cara pembekal, pemohon, atau Charger kami membekalkan atau akan membekalkan produk/perkhidmatan, untuk mengembangkannya, untuk memaklumkan strategi pemasaran kami, dan untuk mencari calon-calon yang sesuai untuk jawatan-jawatan tertentu dan untuk penilaian mereka.

Untuk menggunakan data analisis untuk memperbaiki laman web dan aplikasi, produk/perkhidmatan, pemasaran, serta hubungan dan pengalaman pelanggan kami.

TeknikalPenggunaan

Diperlukan untuk Kepentingan Sah kami (untuk mentakrifkan jenis-jenis pelanggan untuk produk-produk dan perkhidmatan kami, atau pemohon, atau Charger-Charger yang diperlukan untuk membekalkannya, untuk memastikan laman web dan aplikasi kami dikemaskinikan dan berkaitan, untuk mengembangkan perniagaan kami dan untuk memaklumkan strategi pemasaran dan perniagaan kami)

Untuk mencadangkan kepadas anda produk-produk atau perkhidmatan-perkhidmatan yang mungkin menarik minat anda atau jawatan-jawatan kosong dan juga untuk membantu anda dalam carian jawatan yang sesuai dengan kami atau untuk membekalkan anda dengan berita-berita berkaitan.

Identiti dan ProfilMaklumat hubunganTeknikal Penggunaan

Diperlukan untuk Kepentingan Sah kami (untuk mengembangkan produk/perkhidmatan kami dan mengembangkan perniagaan kami)

Untuk tujuan/aktiviti seperti yang dinyata di atas, kami boleh berkongsi Data Peribadi anda dengan pihak ketiga seperti mana yang dinyatakan di bawah untuk tujuan yang dinyatakan di jadual di atas.

• Pihak Ketiga Dalaman seperti yang dinyatakan di dalam Glosari.

• Pihak Ketiga Luaran seperti yang dinyatakan di dalam Glosari.

• Pihak-pihak ketiga yang kami mungkin memilih untuk menjual, memindah, atau menggabung bahagian-bahagian perniagaan kami atau aset-aset kami. Sekiranya berlakunya sebarang perubahan kepada perniagaan kami, maka pemilik-pemilik baru boleh menggunakan Data Peribadi anda dalam cara yang sama seperti yang dinyatakan dalam notis privasi ini.

  • Sesiapa jua yang kami diwajibkan atau dikehendaki untuk berbuat demikian di bawah undang-undang atau sebagai tindak balas terhadap sebuah agensi yang kompeten atau agensi kerajaan atau perintah kehakiman atau di mana adalah diperlukan, untuk melindungi, mempertahan atau menguatkuasa hak-hak Kumpulan Beam.

Kami memerlukan semua Pihak-pihak Ketiga untuk memperlakukan Data Peribadi anda selaras dengan undang-undang.

Kami boleh menggunakan pembuat keputusan automatik, termasuk pemprofilan, dalam keadaan-keadaan yang tertentu, sebagai contoh ketika ia adalah dalam Kepentingan Sah kami untuk berbuat demikian, ataupun di mana kami mempunyai hak untuk berbuat demikian kerana ia adalah wajib untuk kami bagi memasuki, dan melaksanakan sebuah kontrak dengan anda. Kami menggunakan pemprofilan untuk membolehkan kami memberi anda perkhidmatan yang terbaik di seluruh Kumpulan Beam, termasuklah pemasaran spesifik yang kami percaya akan menarik minat anda. Anda mempunyai hak untuk tidak tertakluk kepada keputusan yang hanya berdasarkan pemprosesan automatik, termasuk pemprofilan, yang mempunyai kesan-kesan undang-undang untuk anda atau mempengaruhi anda dengan cara lain yang penting. Sekiranya anda ingin melaksanakan hak ini, sila hubungi kami di dpo@ridebeam.com.

Sekiranya anda ditemu duga atau aplikasi anda dihantar sebagai calon untuk jawatan dengan kumpulan kami, maka ini mungkin melibatkan pemprosesan Data Peribadi yang lebih terperinci termasuk data sensitif seperti kesihatan, informasi bangsa atau etnik anda yang diberikan oleh anda atau orang-orang lain. Informasi tersebut mungkin diperlukan untuk melaksanakan fungsi-fungsi tertentu yang anda ingin memohon berdasarkan undang-undang yang terpakai di bidang kuasa yang anda menetap, yang boleh membekalkan dasar undang-undang untuk pemprosesan data-data tersebut. Sekiranya tiada dasar undang-undang, kami akan mendapatkan persetujuan nyata anda secara lisan, melalui emel atau melalui proses dalam talian untuk aktiviti tertentu di mana kami perlukan persetujuan dan akan merekod tindak balas anda. Di mana persetujuan adalah dasar sah untuk pemprosesan kami, anda mempunyai hak untuk menarik balik persetujuan anda kepada pemprosesan ini seperti yang tertera dalam seksyen Hak privasi anda di bawah.

  1. Pemasaran dan promosi-promosi daripada kami atau Pihak-pihak Ketiga

Kami boleh menggunakan Identiti dan Profil anda, Maklumat Hubungan, Teknikal, Pemasaran atau Penggunaan Data untuk menjana pandangan tentang apa yang kami fikir anda mungkin mahu atau perlukan, atau apa yang mungkin menarik minat anda atau pembekal atau perkhidmatan Charger yang mungkin diperlukan. Inilah cara kami memutuskan produk-produk, perkhidmatan-perkhidmatan dan tawaran-tawaran yang mungkin berkaitan untuk anda.

Anda akan menerima komunikasi-komunikasi pemasaran daripada kami sekiranya anda pernah meminta informasi daripada kami atau membeli produk-produk atau perkhidmatan-perkhidmatan daripada kami, berdaftar dengan kami sebagai pelanggan, pembekal atau Charger atau sekiranya anda telah memberikan maklumat anda kepada kami ketika anda memasuki pertandingan atau telah mendaftar untuk promosi dan, anda belum menarik diri daripada penerimaan pemasaran tersebut.

Kami akan mendapatkan persetujuan nyata (opt-in) anda sebelum kami berkongsi Data Peribada anda dengan mana-mana Pihak Ketiga di luar syarikat-syarikat kumpulan Beam untuk tujuan pemasaran.

  1. Menarik diri daripada pemasaran dan promosi-promosi

Anda boleh pada bila-bila masa meminta kami atau Pihak-Pihak Ketiga untuk hentikan penghantaran mesej-mesej pemasaran kepada anda melalui pautan-pautan menarik diri yang sedia ada pada mesej-mesej pemasaran yang dihantar kepada anda atau dengan menghubungi dpo@ridebeam.com. Di mana anda menarik diri daripada menerima mesej-mesej pemasaran ini, ini tidak akan terpakai terhadap Data Peribadi yang diberikan kepada kami sebagai kesan sesebuah produk/pembelian perkhirmatan, waranti pendaftaran, produk/pengalaman perkhidmatan atau transaksi-transaksi yang lain.

  1. Cookie

Anda boleh menetapkan pelayar internet anda untuk menolak semua atau beberapa cookie, atau untuk memberi notifakasi kepada anda apabila laman web telahpun ditetapkan atau boleh akses sila mengambil perhatian bahawa sesetengah bahagian laman web kami mungkin tidak boleh diakses atau tidak berfungsi dengan memuaskan. Untuk maklumat lanjut mengenai cookie yang kami gunakan, sila rujuk kepada Dasar Cookie kami yang boleh didapati di www.ridebeam.com.

  1. Pemindahan antarabangsa

Kami berkongsi Data Peribadi anda dalam Kumpulan Beam. Ini mungkin melibatkan mendedah, memindah, menyimpan, memproses dan/atau berurusan dengan data anda di negara-negara lain, daripada negara di mana Data Peribadi anda dikumpulkan.

Kebanyakan pihak ketiga luar kami didasarkan di luar negara di mana Data Peribadi anda dikumpulkan dan disebabkan itu, pemprosesan Data Peribadi anda akan melibatkan pemindahan data di peringkat antarabangsa atau seperti yang dinyatakan dalam bahagian Bidang Kuasa Lain di bawah.

Apabila kami memindahkan Data Peribadi anda di peringkat antarabangsa, kami memastikan bahawa tahap perlindungan yang sama akan diberikan seperti yang dikehendaki di bawah undang-undang negara di mana Data Peribadi dikumpulkan.

Sila hubungi dpo@ridebeam.com sekiranya anda ingin maklumat lanjut tentang mekanisme khusus yang kami gunakan apabila memindahkan Data Peribadi anda ke luar negara di mana ia dikumpulkan.

  1. Keselamatan data

Kami mempunyai langkah-langkah keselamatan yang bertujuan untuk menghalang Data Peribadi anda daripada hilang, digunakan atau diakses dengan cara tidak sah, diubah atau didedahkan. Kami mengehadkan akses kepada Data Peribadi anda kepada pekerja, ejen, kontraktor dan Pihak Ketiga lain yang mempunyai perniagaan perlu tahu bahawa where mereka dihendaki menyimpannya secara sulit.  

Kami mempunyai prosedur untuk menangani mana-mana pelanggaran Data Peribadi dan akan memaklumkan kepada anda dan mana-mana pengawal penyelia privasi berkenaan di mana kami mempunyai kewajipan undang-undang untuk berbuat demikian.

  1. Tempoh kami akan menyimpan Data Peribadi anda

Kami hanya akan menyimpan Data Peribadi anda selama mana yang perlu untuk memenuhi tujuan ia dikumpulkan, termasuk untuk tujuan mematuhi kehendak undang-undang, perakaunan atau keperluan pelaporan.

Untuk menentukan tempoh yang sesuai untuk menyimpan Data Peribadi, kami mempertimbangkan jumlah, sifat dan kepekaan Data Peribadi tersebut, risiko mudarat yang berpotensi daripada pengunaan atau pendedahan Data Peribadi anda yang tidak sah, tujuan-tujuan kami memproseskan Data Peribadi anda dan sama ada kami boleh mencapai tujuan-tujuan tersebut melalui cara yang lain, dan keperluan undang-undang yang terpakai.

Dari segi undang-undang kami perlu menyimpan maklumat asas pelanggan-pelanggan dan pembekal-pembekal kami (termasuk Identiti Hubungan, Kewangan, dan Data Urus Niaga) untuk tempoh minimum (secara amnya sehingga enam tahun) selepas mereka berhenti menjadi pelanggan-pelanggan dan pembekal-pembekal untuk tujuan-tujuan cukai.

Dalam beberapa keadaan, anda boleh bertanya kepada kita untuk memadam data anda: sila lihat “Request erasure” di bawah untuk maklumat lanjutan.

  1. Hak privasi anda

Dalam beberapa keadaan, anda mempunyai hak di bawah undang-undang terpakai berkaitain dengan Data Peribadi anda.

Sila hubungi dpo@ridebeam.com sekiranya anda ingin menggunakan mana-mana hak privasi anda.

Anda tidak perlu membayar bayaran untuk mengakses Data Peribadi anda (atau untuk menggunakan hak privasi anda yang lain) tetapi kami mungkin akan mengenakan bayaran yang munasabah sekiranya permintaan anda tidak mempunyai dasar undang-undang, berulang-ulang ataupun melampau. Dalam alternatif, kami mungkin akan enggan mematuhi permintaan anda dalam keadaan ini.

Kami mungkin perlu meminta maklumat khusus daripada anda untuk membantu kami mengesahkan identiti anda dan untuk memastikan hak anda untuk mengakses Data Peribadi anda (atau untuk menggunakan hak privasi anda yang lain). Ini adalah salah satu langkah keselamatan untuk memastikan Data Peribadi tidak didedahkan kepada seseorang yang tidak mempunyai hak untuk menerimanya. Kami mungkin juga akan menghubungi anda untuk meminta maklumat lanjutan berkaitan dengan permintaan anda untuk mempercepatkan balasan kami.

Kami akan cuba bertindak balas kepada semua permintaan yang sah dalam tempoh sebulan. Kadang-kadang, kami memerlukan masa yang lebih lama daripada sebulan sekiranya permintaan anda sangat kompleks atau anda telah membuat beberapa permintaan. Dalam kes ini, kami akan memberitahu dan mengemaskinikan anda. Hak privasi anda termasuk hak anda untuk menerima informasi yang jelas, telus, dan mudah difahami tentang cara-cara kami menggunakan informasi dan hak anda yang dinyatakan berikut:

Meminta akses kepada Data Peribadi anda (juga dikenali sebagai ‘permintaan akses subjek data’). Ini membolehkan anda untuk menerima salinan Data Peribadi anda yang kami pegang dan untuk memastikan bahawa kami memprosesnya secara sah.

Meminta pembetulan Data Peribadi anda yang kami pegang. Ini membolehkan anda mempunyai sebarang data anda yang kami pegang yang tidak lengkap atau tidak tepat diperbetulkan, walaupun kami mungkin perlu mengesahkan ketepatan data baru yang anda berikan kepada kami.

Meminta pemadaman Data Peribadi anda. Ini membolehkan anda meminta kami untuk memadamkan atau mengeluarkan Data Peribadi di mana tidak ada sebab yang baik untuk kami meneruskan prosesnya. Anda juga berhak meminta kami untuk memadamkan atau mengeluarkan Data Peribadi anda di mana anda telah berjaya melaksanakan hak anda untuk membantah pemprosesan (lihat di bawah), di mana kami mungkin telah memproses maklumat anda secara tidak sah atau di mana kami dikehendaki memadamkan Data Peribadi anda untuk mematuhi undang-undang yang terpakai. Walau bagaimapun, sila maklum bahawa kami mungkin tidak dapat mematuhi permintaan anda untuk memadamkan atas alasan undang-undang khusus yang akan dimaklumkan kepada anda, sekiranya berkenaan, pada masa permintaan anda.

Membantah pemprosesan Data Peribadi anda di mana kami bergantung pada Kepentingan Sah (atau pihak ketiga) dan ada sesuatu keadaan anda tertentu yang membuat anda ingin membantah pemprosesan dengan alasan ini kerana anda berasa ia memberi kesan kepada hak asas dan kebebasan anda. Anda juga berhak membantah di mana kami memproses Data Peribadi anda untuk tujuan pemasaran langsung. Dalam beberapa kes, kami mungkin menunjukkan bahawa kami mempunyai alasan yang sah untuk memproses maklumat anda yang mengatasi hak dan kebebasan anda.

Meminta sekatan pemprosesan Data Peribadi anda. Ini membolehkan anda meminta kami untuk menggantung pemprosesan Data Peribadi anda dalam senario berikut: (a) sekiranya anda mahu kami menubuhkan ketepatan data; (b) di mana penggunaan data kami menyalahi undang-undang tetapi anda tidak mahu kami memadamkannya; (c) di mana anda memerlukan kami memegang data walaupun kami tidak memerlukannya lagi kerana anda memerlukannya untuk menubuhkan, menjalankan atau mempertahankan tuntutan guaman; atau (d) anda telah membantah penggunaan data kami tetapi kami perlu mengesahkan sama ada kami mempunyai alasan yang sah yang mengatasi hak anda untuk menggunakannya.

Meminta permindahan Data Peribadi anda kepada anda atau parti ketiga. Kami akan membekal kepada anda, atau parti ketiga yang dipilih oleh anda, Data Peribadi anda dalam format yang berstruktur, biasanya digunakan, boleh dibaca oleh mesin. Ambil perhatian bahawa hak tersebut hanya dipakai untuk informasi automatik yang anda pada mulanya memberikan persetujuan kepada kami untuk menggunakannya atau dimana kami menggunakan informasi tersebut untuk melaksanakan kontrak dengan anda.

Menarik balik persetujuan pada bila-bila masa dimana kami bergantung pada persetujuan untuk memproses Data Peribadi anda. Walau bagaimanapun, ini tidak akan menjejaskan undang-undang atas apa-apa pemprosesan yang dijalankan sebelum anda menarik balik persetujuan anda. Sekiranya anda menarik balik persetujuan anda, kami mungkin tidak dapat membekalkan produk tertentu atau servis kepada anda. Kami akan menasihati anda sekiranya ini adalah kesnya pada masa anda menarik balik persetujuan anda.

16.       Glosari

Kepentingan Sah bermakna kepentingan perniagaan kami dalam menjalankan dan menguruskan perniagaan kami untuk membolehkan kami memberi anda perkhidmatan / produk yang terbaik dan pengalaman yang terbaik dan paling selamat. Kami memastikan bahawa kami akan mempertimbangkan dan mengimbangkan apa-apa kesan berpotensi kepada anda (kedua-dua positif dan negatif) dan hak anda sebelum kami memproses Data Peribadi anda untuk Kepentingan Sah kami. Kami tidak menggunakan Data Peribadi anda untuk aktiviti di mana kepentingan kami ditindih oleh kesan kepada anda (melainkan sekiranya kami mempunyai persetujuan anda atau yang dikehendaki atau dibenarkan oleh undang-undang). Sila hubungi dpo@ridebeam.com sekiranya anda ingin maklumat lanjut mengenai bagaimana kami menilai Kepentingan Sah kami terhadap apa-apa kesan berpotensi kepada anda berkenaan dengan aktiviti-aktiviti tertentu.

Pelaksanaan Kontrak bermakna memproses data anda yang diperlukan untuk pelaksanaan kontrak di mana anda menjadi pihak atau mengambil langkah atas permintaan anda sebelum memasuki kontrak tersebut.

Data Peribadi bermakna apa-apa maklumat mengenai individu yang mana individu tersebut boleh dikenalpasti. Ia tidak termasuk data di mana identiti telah dialih keluar (data tanpa nama).

Pihak Ketiga Dalaman

Syarikat-syarikat lain dalam Kumpulan Beam seperti yang dinyatakan di www.ridebeam.com.

Pihak Ketiga Luaran

Pembekal perkhidmatan yang bertindak sebagai pemproses (yang mungkin berpusat di negara-negara di mana kita beroperasi seperti yang tertera di www.ridebeam.com, atau di bahagian bidang kuasa yang lain di bawah, atau di negara-negara lain) yang menyediakan perkhidmatan-perkhidmatan IT dan sistem pentadbiran.

Penasihat profesional yang bertindak sebagai pemproses atau pengawal termasuk peguam, bank, juruaudit , konsultan, akauntan, penanggung insurans, penyemak rujukan, atau penasihat-penasihat kewangan atau professional lain-lain (yang mungkin berpusat di negara-negara yang kami beroperasi seperti yang tertera di www.ridebeam.com, atau di bahagian bidang kuasa yang lain di bawah, atau di negara-negara lain) yang menyediakan perkhidmatan-perkhidmatan perundingan, perbankan, undang-undang, insurans, gaji atau perakaunan, dan semakan rujukan.

  1. Bahagian Bidang Kuasa yang Lain

Sekiranya laman web atau aplikasi kami digunakan oleh individu di mana-mana negara yang disenaraikan di bawah, istilah di bawah akan diguna pakai sebagai dimana mempunyai kaitan.

Malaysia

Bagi tujuan notis privasi ini, “Data Peribadi” akan dianggap mempunyai makna yang diberikan kepada istilah “data peribadi” di bawah Akta Perlindungan Data Peribadi Malaysia 2010 (pada masa ini, ini ditakrifkan sebagai bermaksud sebarang maklumat dalam pemilikan atau kawalan kami yang berkaitan secara langsung atau tidak langsung kepada individu setakat mana individu itu boleh dikenalpasti dari maklumat itu atau boleh dikenal pasti melalui maklumat tersebut dan maklumat lain dalam milik kami serta Data Peribadi Sensitif seperti yang ditakrifkan di bawah PDPA, yang termasuk tetapi tidak terhad kepada, maklumat berkaitan dengan kesihatan fizikal atau mental subjek data dan kepercayaan agama.) Notis privasi ini disediakan dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia. Sekiranya terdapat ketidakkonsistenan antara kedua-dua ini, versi Bahasa Inggeris akan diguna pakai.